Actueel

Activiteiten

Zinspiratie ontmoetingen op zondag (bekijk hier de flyer)

Vanaf mei 2021 wordt maandelijks een alternatieve zondagsbijeenkomst aangeboden in Cordium. Het is niet echt een viering, meer een samenzijn met (z)inspiratie en ontmoeting. Er is muziek, rituelen en een meditatie of lezing. We gaan op een speelse manier ontdekken hoe een bepaald thema leeft in ons leven.
Thema’s van vorige bijeenkomsten: Lente, open je hart! Dankbaarheid, thuiszijn, in speels vertrouwen.

Data van komende bijeenkomsten:

  • 6 maart 2023
  • 10 april 2023

Zinspiratie op Zondag is een initiatief van een kerngroep bestaande uit:

Esther Zawiolkowski – ritueelbegeleider
Jacques van Hees – Universeel Soefisme
Peter Kooij – Yoga en Mindfullness
Kosten van deelname: € 5 (voor zaalhuur, koffie en thee)
Adres: Cordium: de Ruyterstraat 65, 6512 GB te Nijmegen Centrum. (Betaald parkeren in de directe omgeving vanaf 12.00 uur).

Inspiratiewandeling in het Sonsbeekpark Arnhem 

Heb jij behoefte om een balans in jouw leven op te maken of te (her)vinden, over verdriet te praten, jouw hart te luchten? Tijdens een wandeling in het prachtige Sonsbeekpark gaan we aan de slag met inspiratievragen. We lopen langs een aantal bijzondere plekken in het park (o.a. een paar kunstwerken) waar je vragen krijgt aangereikt. De natuur en kunst vormen een mooie inspiratiebron om na te denken wat belangrijk is voor jou. Al wandelend kom je misschien tot nieuwe inzichten. Waar sta je en waar wil je naar toe? Waar ben je dankbaar voor, voor wat of voor wie? Zijn er zaken waarvan je afscheid wilt nemen? Hoe kun je loslaten?

De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Onderweg is een korte klim. We lopen veelal in stilte, bij de kunstplekken nemen we ruimte voor uitwisseling.

Zie de reactie van een deelneemster: 

Bedankt voor de, in vele opzichten, mooie wandeling met mezelf.

Wat een goed begin van het jaar was deze inspirerende wandeling. Ik heb het Sonsbeekpark nu heel anders gezien en ervaren. een dankbare terugblik.
Ik ken Esther van onze gezamenlijke activiteiten bij het Huis van Compassie en nu dus vanuit haar rol als rituelenbegeleidster, als meer dan een wandelcoach.
We namen de tijd om de goeddoordachte route en vragen te beleven, in stilte en delend, ontdekkend en genietend van het zonlicht. Wat is de natuur toch mooi, met haar rustgevende en aardende invloed. 
Dit in combinatie met de bijzondere kunstelementen en de bezinnende aandacht van Esther, liet het een echte ontdekkingstocht zijn, die me weer meer bij mezelf bracht. 
Mijn leven verrijkt met de aangerijkte beelden en teksten  bij bijvoorbeeld stromend water, welk Liefdes-pad ik kies en wat ik mee neem op mijn pad, waar ik me thuis voel en wat mijn basis is.
Het stroomt in mij weer meer.  

Voor meer informatie en een afspraak:

esther@astarterituelen.nl

Bijzondere activiteiten – archief

Een dood die je niet meer vergeet! Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van suicide in de Lindenberg Nijmegen op 14 april 2019, georganiseerd voor Stichting Huis van de Mens Amsterdam en in samenwerking met Heleen Litmaath van Granaatappel Ritueelbegeleiding.

Interactieve avond over sterfelijkheid

Gesprekken over hoe mensen hun naderend levenseinde zien tijdens Vergankelijkheidsdag op 21 september 2021, in samenwerking met stervensbegeleider Barbara Croonen van de Uilvlinder

Deelname aan Groene Uitvaart Inspiratiemarkt 2021 en 2022

Wij streven steeds meer naar duurzaamheid en ecologisch verantwoord leven. In de uitvaartwereld is dit nog niet helemaal doorgedrongen terwijl er volop keuzes en mogelijkheden zijn. 

De markt wordt georganiseerd door Natuurlijk Afscheid en Granaatappel Ritueelbegeleiding.

Beide keren mocht ik een ritueel verzorgen om mensen bekend te maken met de mogelijkheden die er zijn om een persoonlijke noot toe te voegen aan een ceremonie.

https://natuurlijkafscheid.com/groene-uitvaart-inspiratiemarkt/

Ontmoetingsplekken van Rouw en Verlies

Sinds de zomer van 2022 zijn 3 Ontmoetingsplekken van Rouw en Verlies opgericht in de stad, en wel in de Ontmoetingskerk Dukenburg, de Wijkfabriek Wolfskuil en het Huis van Compassie. Er zijn inloopuren waar je kunt praten over verdriet- en verlieservaringen. Alle onderwerpen zijn welkom. Er zijn getrainde vrijwilligers aanwezig.

Bij het Huis van Compassie sluiten wij aan bij het soepmoment op vrijdag om zo de gesprekken te vergemakkelijken. Kom gerust langs. 

Zie hieronder de data.

Op 20 februari organiseert Huis van Compassie een avond van steun en medeleven voor alle mensen uit Syrie en Turkije die geliefden zijn verloren. 

Er zal gelegenheid zijn om in gesprek te gaan met elkaar, onze gedachten op te schrijven en er is Arabische muziek.

Tjd: 20.00 uur – 22.00 uur

Je kunt gewoon binnenlopen. De avond is voor iedereen die zijn medeleven wil betonen. Koffie en thee staan klaar.

Georganiseerd door:

Loubna Alsayed, Pieter Poels Coördinator Huis van Compassie en Judith Claassens

De gespreksvrijwilligers van Ontmoetingsplekken van Rouw en Verlies zullen ook aanwezig zijn.

Blogberichten

Het belang van herdenken – Juist nu

Heeft het nog wel zin om straks herdenkingsdiensten te houden als de coronatijd voorbij is? vroeg de journalist me. Jazeker! antwoordde ik, juist nu. Een gezamenlijk afscheid is belangrijk om iemand te eren, te herdenken, om zo het afscheid een plek te geven. Anders blijft er een gat in de rouwverwerking. En deze lastige tijd maakt het verdriet gecompliceerder en langduriger.

Lees meer >>

De Kracht van herdenken – Namen en Nummers op 4 mei in Amsterdam

@namenennummers
Het indrukwekkende herdenkingsritueel om gedeporteerde Joodse mensen symbolisch thuis te brengen van kunstenares Ida van der Lee kan dit jaar niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Zeer spijtig, het zou de tiende en laatste keer zijn. Gelukkig is op creatieve wijze een manier gezocht om de overige 200 namen thuis te brengen.

Lees meer >>

Van Tanja naar Esther: 23 mei 2016

Vandaag 4 jaar geleden heb ik een andere naam aangenomen. Vanaf mijn eerste kindherinneringen was ik niet blij met mijn geboortenaam Tanja. Ik vond hem niet bij me passen, hij voelde niet goed. Als volwassene begreep ik waarom. Tanja betekent: zij die zwijgt. Iets wat ik heel erg opgelegd kreeg als ongewenst kind dat niet aanwezig mocht zijn.

Lees meer >>

Blogberichten Archief

Meer lezen? Bekijk het archief van onze blog berichten.