Actueel

Activiteiten

Zinspiratie ontmoetingen op zondag (bekijk hier de flyer)

Vanaf mei 2021 wordt maandelijks een alternatieve zondagsbijeenkomst aangeboden in Cordium. Het is niet echt een viering, meer een samenzijn met (z)inspiratie en ontmoeting. Er is muziek, rituelen en een meditatie of lezing. We gaan op een speelse manier ontdekken hoe een bepaald thema leeft in ons leven.
Thema’s van vorige bijeenkomsten: Lente, open je hart! Dankbaarheid, thuiszijn, in speels vertrouwen.

Data van komende bijeenkomsten:

  • 30 oktober 2022
  • 27 november 2022
  • 13 februari 2023
  • 6 maart 2023
  • 10 april 2023

 

Zinspiratie op Zondag is een initiatief van een kerngroep bestaande uit:

Esther Zawiolkowski – ritueelbegeleider
Jacques van Hees – Universeel Soefisme
Peter Kooij – Yoga en Mindfullness
Kosten van deelname: € 5 (voor zaalhuur, koffie en thee)
Adres: Cordium: de Ruyterstraat 65, 6512 GB te Nijmegen Centrum. (Betaald parkeren in de directe omgeving vanaf 12.00 uur).

Inspiratiewandeling: De Kunst van het Loslaten – Sonsbeekpark Arnhem – 23 september 2022

Vrijdag 23 september 2022: start van de herfst. Periode waarin de blaadjes los gaan laten, alhoewel door de droogte veel eerder dit jaar. Symbolisch gezien een mooie datum om te overdenken wat jij wil loslaten in het leven, wat jou niet meer dient. En wat je wil behouden!

23 September is ook Vergankelijkheidsdag*, een dag om stil te staan bij jouw eigen sterfelijkheid als een soort spiegel. Met als doel beseffen wat belangrijk is voor jou zodat je het goede in jouw leven kan vieren!

Tijdens een wandeling in het prachtige Sonsbeekpark in Arnhem gaan we aan de slag met inspiratievragen. We lopen langs een aantal bijzondere plekken in het park (o.a. een paar kunstwerken) waar je vragen krijgt aangereikt. De natuur en kunst vormen een mooie inspiratiebron om na te denken wat belangrijk is voor jou. Al wandelend kom je misschien tot nieuwe inzichten. Waar sta je en waar wil je naar toe? Waar ben je dankbaar voor, voor wat of voor wie? Zijn er zaken waarvan je afscheid wilt nemen? Hoe kun je loslaten?

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Onderweg is een korte klim. We lopen veelal in stilte, op het einde is er ruimte voor uitwisseling.

Datum: vrijdag 23 september 2022

Tijd: 11.00 – 12.30 uur

Verzamelen bij de ingang van het Watermuseum, Zijpendaalseweg 26-28 Arnhem (zie: www.watermuseum.nl)

Investering in jezelf: € 12,50

Voor meer informatie en aanmelden:

esther@astarterituelen.nl

www.astarterituelen.nl

 *Vergankelijkheidsdag is een dag uitgeroepen door Bureau Morbidee; er worden diverse activiteiten in den lande georganiseerd om jouw leven te overdenken. Zie: https://www.vergankelijkheidsdag.nl/

Bijzondere activiteiten – archief

Een dood die je niet meer vergeet! Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van suicide in de Lindenberg Nijmegen op 14 april 2019, georganiseerd voor Stichting Huis van de Mens Amsterdam en in samenwerking met Heleen Litmaath van Granaatappel Ritueelbegeleiding.

Interactieve avond over sterfelijkheid

Gesprekken over hoe mensen hun naderend levenseinde zien tijdens Vergankelijkheidsdag op 21 september 2021, in samenwerking met stervensbegeleider Barbara Croonen van de Uilvlinder

Deelname aan Groene Uitvaart Inspiratiemarkt 2021 en 2022

Wij streven steeds meer naar duurzaamheid en ecologisch verantwoord leven. In de uitvaartwereld is dit nog niet helemaal doorgedrongen terwijl er volop keuzes en mogelijkheden zijn. 

De markt wordt georganiseerd door Natuurlijk Afscheid en Granaatappel Ritueelbegeleiding.

Beide keren mocht ik een ritueel verzorgen om mensen bekend te maken met de mogelijkheden die er zijn om een persoonlijke noot toe te voegen aan een ceremonie.

https://natuurlijkafscheid.com/groene-uitvaart-inspiratiemarkt/

Ontmoetingsplekken van Rouw en Verlies in het Huis van Compassie Nijmegen

Afgelopen zomer heeft een pilot plaatsgevonden om te praten over allerlei soorten verlieservaringen op 3 verschillende plekken  in de stad, te weten  bij de Wijkfabriek Wolfskuil, de Ontmoetingskerk Dukenburg en het Huis van Compassie. Vanaf oktober worden structureel uren ingepland. Je bent welkom om over alles wat jou verdriet doet, te komen praten. Er zijn getrainde vrijwilligers aanwezig. 

Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van suicide

In 2019 heb ik samen met Heleen Litmaath van Granaatappel Ritueelbegeleiding een herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van suicide georganiseerd. Het plan is om in het najaar/rond Allerzielen 2022 weer een herdenking te houden. Details volgen.

Blogberichten

Het belang van herdenken – Juist nu

Heeft het nog wel zin om straks herdenkingsdiensten te houden als de coronatijd voorbij is? vroeg de journalist me. Jazeker! antwoordde ik, juist nu. Een gezamenlijk afscheid is belangrijk om iemand te eren, te herdenken, om zo het afscheid een plek te geven. Anders blijft er een gat in de rouwverwerking. En deze lastige tijd maakt het verdriet gecompliceerder en langduriger.

Lees meer >>

De Kracht van herdenken – Namen en Nummers op 4 mei in Amsterdam

@namenennummers
Het indrukwekkende herdenkingsritueel om gedeporteerde Joodse mensen symbolisch thuis te brengen van kunstenares Ida van der Lee kan dit jaar niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Zeer spijtig, het zou de tiende en laatste keer zijn. Gelukkig is op creatieve wijze een manier gezocht om de overige 200 namen thuis te brengen.

Lees meer >>

Van Tanja naar Esther: 23 mei 2016

Vandaag 4 jaar geleden heb ik een andere naam aangenomen. Vanaf mijn eerste kindherinneringen was ik niet blij met mijn geboortenaam Tanja. Ik vond hem niet bij me passen, hij voelde niet goed. Als volwassene begreep ik waarom. Tanja betekent: zij die zwijgt. Iets wat ik heel erg opgelegd kreeg als ongewenst kind dat niet aanwezig mocht zijn.

Lees meer >>

Blogberichten Archief

Meer lezen? Bekijk het archief van onze blog berichten.