Actueel

Aanbod

Vormgeven aan afscheid (uitvaart of anderszins)

Goed afscheid nemen is belangrijk; het biedt steun, troost, geeft een moment van samenzijn en van herinneringen creëren. En daarmee een houvast. Met een lach en een traan, serieus of lichtvoetig, met ruimte voor mooie en ook moeilijke herinneringen, dankbaarheid en liefde…. waar jij behoefte aan hebt ( traditioneel of ‘anders-dan-anders’, met religieuze, spirituele , natuur- elementen of juist ‘down-to-earth’).

Daar kijken we sámen naar. Hoe kunnen wij jouw dierbare het beste herinneren. En wat helpt jóu om een mooi en bijzonder afscheid te creëren zodat je getroost verder kunt?

Ik vertaal jouw wensen en herinneringen naar teksten, (levens)verhalen, gedichten, muziek en rituelen. Allemaal in afstemming met jou.

Als spreekster bij uitvaarten of herdenkingen kun je mij inhuren, zelfstandig of via een uitvaartonderneming. 

Enkele reacties: 
“Jij spreekt écht vanuit jouw hart. Dat kun je zien, dat kun je voelen!”
“Wat was dat prachtig. Jij weet de essentie van een persoon samen te vatten en reageert mooi op de bijdragen van anderen. Je hebt me echt geraakt.” 
“Mooi gesproken. Pa is echt gezien en gehoord en daar ging het mij om.”
“De bijeenkomst van vanochtend was zo prachtig en krachtig en hier wil ik je voor bedanken.
Dat dit zo kon verlopen heeft zijn oorsprong in de uitwisseling onder jouw veilige vleugels van afgelopen zondagavond.
(…) Zonder jou waren we blijven hangen in een nalatenschap van onvermogen ( met stekels en wantrouwen).
Dat cadeau laat moeder ons na nu zij op haar plek is aangekomen. Jouw verbindende teksten waren raak.”

Ritueelopdrachten

Bij ritueelbegeleiding is zoveel meer mogelijk dan mensen denken……. enkele voorbeelden van opdrachten die ik heb uitgevoerd:

  • plek en erkenning van een niet vervulde kinderwens
  • levend verlies: verminderd gezichtsvermogen door ziekte
  • overgangsritueel voor een 50-jarige
  • uitzwaairitueel voor een pelgrim
  • inspiratiewandelingen om de balans in het leven op te maken of een periode af te sluiten
  • online troost- en herdenkingsbijeenkomst in coronatijd voor vrouw die geen afscheid heeft kunnen nemen van geliefd familielid
  • bij leven uitvaart vormgeven bij alleenstaanden

Wat jouw behoefte of wens ook is, neem contact op. Ik denk en loop graag met jou mee!

Ruimte voor Verlies en Rouw

Kun je nergens terecht om over jouw verdriet te praten, vind je geen gehoor of wil je mensen niet ‘lastig vallen’ met jouw sores? Sinds de zomer van 2022 zijn 3 plaatsen in Nijmegen ingericht voor gesprekken over verlies- en rouwervaringen, en wel in de Ontmoetingskerk Dukenburg, de Wijkfabriek Wolfskuil en het Huis van Compassie. Tijdens inloopuren vind je de ruimte om te praten over verdriet- en verlieservaringen. Alle onderwerpen zijn welkom. Er zijn getrainde vrijwilligers aanwezig. Ook worden er themabijeenkomsten georganiseerd.

Zelf was ik bij de oprichting betrokken en als gespreksvrijwilliger tot eind 2023. Nu ben ik mede-organisator van de  themabijeenkomsten.

Leven met verlies – 4 gespreksavonden bij Iederal november-december 2023

Iederal, organisatie voor zinzoekers, organiseert in november/december gespreksavonden hoe om te gaan met verlies in een huiskamersetting op maandagavonden van 19.00 – 21.00 uur in Arnhem op:

  • 13 november – vertellen over de overledene en het overlijden
  • 20 november – jouw verhaal als nabestaande, vertellen over de pijn
  • 27 november – wat helpt en wat helpt niet
  • 4 december – hoe verder gaan met jouw leven

Samen met Bastiaan Ouwens mag ik deze gespreksavonden begeleiden. Je ontvangt opdrachten via een werkboek.

Voor meer informatie en inschrijven, zie deze link:

https://www.iederal.nl/leven-met-verlies-op-13-11-23-in-arnhem/

Inspiratiewandeling in het Sonsbeekpark Arnhem 

  

Heb jij behoefte om een balans in jouw leven op te maken of te (her)vinden, over verdriet te praten, jouw hart te luchten? Tijdens een wandeling in het prachtige Sonsbeekpark gaan we aan de slag met inspiratievragen. We lopen langs een aantal bijzondere plekken in het park (o.a. een paar kunstwerken) waar je vragen krijgt aangereikt. De natuur en kunst vormen een mooie inspiratiebron om na te denken wat belangrijk is voor jou. Al wandelend kom je misschien tot nieuwe inzichten. Waar sta je en waar wil je naar toe? Waar ben je dankbaar voor, voor wat of voor wie? Zijn er zaken waarvan je afscheid wilt nemen? Hoe kun je loslaten? Waar ligt jouw kracht en inspiratie?De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Onderweg is een korte klim. We lopen veelal in stilte, bij de kunstplekken nemen we ruimte voor uitwisseling. Dit jaar heb ik enkele wandelingen mogen verzorgen voor vrouwen die 50 jaar geworden zijn en een terugblik en vooruitblik wilden. 

Zie enkele reacties van deelneemsters: 

Bedankt voor de, in vele opzichten, mooie wandeling met mezelf.

Wat een goed begin van het jaar was deze inspirerende wandeling. Ik heb het Sonsbeekpark nu heel anders gezien en ervaren. een dankbare terugblik.
Ik ken Esther van onze gezamenlijke activiteiten bij het Huis van Compassie en nu dus vanuit haar rol als rituelenbegeleidster, als meer dan een wandelcoach.
We namen de tijd om de goeddoordachte route en vragen te beleven, in stilte en delend, ontdekkend en genietend van het zonlicht. Wat is de natuur toch mooi, met haar rustgevende en aardende invloed. 
Dit in combinatie met de bijzondere kunstelementen en de bezinnende aandacht van Esther, liet het een echte ontdekkingstocht zijn, die me weer meer bij mezelf bracht. 
Mijn leven verrijkt met de aangerijkte beelden en teksten  bij bijvoorbeeld stromend water, welk Liefdes-pad ik kies en wat ik mee neem op mijn pad, waar ik me thuis voel en wat mijn basis is.
Het stroomt in mij weer meer.  

Voor meer informatie en een afspraak:

esther@astarterituelen.nl

Rondje Zachtheid

Boudewijn Betzema, troostdichter uit Deventer, zocht na allerlei negatieve mediaberichten een positief geluid tegen de verharding en verruwing in de samenleving. En vond dat in een maandelijkse wandeling voor gelijkgestemden in positiviteit en compassie. Zie het prachtige artikel over hem uit het  Volkskrant Magazine: http://https://www.volkskrant.nl/volkskrant-magazine/met-een-rondje-zachtheid-biedt-voormalig-troostdichter-boudewijn-betzema-tegenwicht-aan-de-hardheid-in-de-wereld~bd3d8116/

Dit idee vindt steeds meer navolging in steden in Nederland en Belgie.

Ik heb dit initiatief voor Nijmegen opgepakt. We wandelen de laatste vrijdag van de maand om 14.00 uur, ongeveer 45-60 minuten. Vertrekpunt is de brug naar de Ooypolder of bij hoogwater museum de Bastei. Ga je mee?

Bijzondere activiteiten – archief

Zinspiratieontmoetingen op Zondag (alternatieve zondagsvieringen)
Van 2017 – 2021 was ik als ritueelbegeleider en voorgangster betrokken bij maandelijkse zondagsbijeenkomsten in voorheen Centrum De Appel, nu in Cordium Nijmegen. Gesprekken, meditaties, rituelen, muziek en verhalen om te ontdekken hoe een bepaald thema speelt in ons leven. Zie de flyer.

Een dood die je niet meer vergeet! Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van suicide in de Lindenberg Nijmegen op 14 april 2019, georganiseerd voor Stichting Huis van de Mens Amsterdam en in samenwerking met Heleen Litmaath van Granaatappel Ritueelbegeleiding.

Interactieve avond over sterfelijkheid

Gesprekken over hoe mensen hun naderend levenseinde zien tijdens Vergankelijkheidsdag op 21 september 2021, in samenwerking met stervensbegeleider Barbara Croonen van de Uilvlinder

Deelname aan Groene Uitvaart Inspiratiemarkt 2021 en 2022

Wij streven steeds meer naar duurzaamheid en ecologisch verantwoord leven. In de uitvaartwereld is dit nog niet helemaal doorgedrongen terwijl er volop keuzes en mogelijkheden zijn. 

De markt wordt georganiseerd door Natuurlijk Afscheid en Granaatappel Ritueelbegeleiding.

Beide keren mocht ik een ritueel verzorgen om mensen bekend te maken met de mogelijkheden die er zijn om een persoonlijke noot toe te voegen aan een ceremonie.

https://natuurlijkafscheid.com/groene-uitvaart-inspiratiemarkt/

Blogberichten

Het belang van herdenken – Juist nu

Heeft het nog wel zin om straks herdenkingsdiensten te houden als de coronatijd voorbij is? vroeg de journalist me. Jazeker! antwoordde ik, juist nu. Een gezamenlijk afscheid is belangrijk om iemand te eren, te herdenken, om zo het afscheid een plek te geven. Anders blijft er een gat in de rouwverwerking. En deze lastige tijd maakt het verdriet gecompliceerder en langduriger.

Lees meer >>

De Kracht van herdenken – Namen en Nummers op 4 mei in Amsterdam

@namenennummers
Het indrukwekkende herdenkingsritueel om gedeporteerde Joodse mensen symbolisch thuis te brengen van kunstenares Ida van der Lee kan dit jaar niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Zeer spijtig, het zou de tiende en laatste keer zijn. Gelukkig is op creatieve wijze een manier gezocht om de overige 200 namen thuis te brengen.

Lees meer >>

Van Tanja naar Esther: 23 mei 2016

Vandaag 4 jaar geleden heb ik een andere naam aangenomen. Vanaf mijn eerste kindherinneringen was ik niet blij met mijn geboortenaam Tanja. Ik vond hem niet bij me passen, hij voelde niet goed. Als volwassene begreep ik waarom. Tanja betekent: zij die zwijgt. Iets wat ik heel erg opgelegd kreeg als ongewenst kind dat niet aanwezig mocht zijn.

Lees meer >>

Blogberichten Archief

Meer lezen? Bekijk het archief van onze blog berichten.